Koken

Door Coltrui op donderdag 4 september 2014 19:59 - Reacties (20)
Categorieën: Frustraties, Varia, Views: 5.195

U raadt nóóit wat er helemaal bovenaan mijn lijstje van Meest Tijdverspillende Bezigheden Aller Tijden prijkt. Nooit, zeg ik u!
Toch wel, Coltrui, toch wel! Koken! Het staat namelijk in de titel, domme flapdrol!
Nou nee. En een beetje beleefd blijven, graag. Nee, het meest nutteloze tijdsverdrijf dat ik kan bedenken, zijn sollicitatiegesprekken.

Iedereen die zich ooit aan de onderhandelingstafel tegenover een kandidaat-broodheer de bilnaad in het zweet heeft zitten zenuwen, weet immers perfect welke vragen hij of zij kan verwachten, wat perspectieven opent voor de Perfecte Voorbereiding. Nou ja, perfecte voorbereiding - het komt er op neer om de Meest Gestelde Vragen bijeen te oogsten via vriend Google, indrukwekkende antwoorden daarop te verzinnen en u aldus op die manier het perfecte imago aan te meten van een persoon die u eigenlijk helemaal níet bent. Nou, nuttig voor zo'n eerste indruk.

Verwacht u in het grijze Sollicitatieland dus niet aan wilde avonturen. Het onderhoud verloopt immer via een vast stramien, of u nu solliciteert naar die job als leerkracht, begrafenisondernemer of boterham met choco.
Dé opener van het routineuze gesprek, is ongetwijfeld 'Vertel eens iets over uzelf.' Deze perfecte ijsbreker verschaft de afnemer uwer kruisverhoor niet alleen een eerste indruk over uw communicatieve vaardigheden maar vooral de kans om te verdoezelen dat hij uw CV niet eens gelezen heeft. U wordt geacht uw levensverhaal in vlotte koetjes en kalfjesvermomming uit de doeken te doen, met als rode draad uw CV. Sla daarbij stiekem de jaartallen over die teloorgingen door mislukte opleidingen of wereldreizen, tenzij u over het talent beschikt deze te zó verklaren als waren het levenservaringen die bijdroegen tot de vervolmaking uwer identiteit. Vergeet ook vooral niet te vermelden dat u een creatieve duizendpoot bent, een teamplayer die ook in staat is om zelfstandig te werken. O, en in het geval u meerdere werkgevers (Edited. Thanks, Ronald8) heeft versleten, vermijdt u lastige vragen mits u snel even laat vallen dat u op zoek bent naar een 'nieuwe uitdaging'.

Dan volgt het moment waarop er naar uw interesse in het bedrijf wordt gepeild. Letterlijk: 'Wat u weet over het bedrijf?' Uiteraard heeft u de website van uw nieuwe werkgever in spe uitvoerig geraadpleegd, dus bent u in staat om alle opgeblazen commercieel getinte leugens die daar te vinden zijn, na te papegaaien. U brengt het uiteraard op zo'n manier, dat het lijkt alsof u reeds in uw moeders baarmoeder de hartenwens koesterde om daar ooit te mogen werken.

Tijd voor een uitermate verrassend confronterende en to-táál onverwachte vraag. 'Noem twee positieve en negatieve eigenschappen van uzelf.' U dient dan uw gezicht in de totáál-onverwacht-verrassende-confrontatie-modus te plooien die u urenlang in de spiegel heeft staan oefenen, terwijl u uw brein raadpleegt op zoek naar wat u alweer ter antwoord had ingestudeerd. Maakt eigenlijk niet uit wat u antwoordt, zolang uw pluspunten daadwerkelijk pluspunten zijn en uw negatieve eigenschappen... Nou ook. Beweer bijvoorbeeld dat u beseft dat u soms véél te hardnekkig bent en wel in die mate dat u niet kan gaan slapen voor een bepaald probleem is opgelost. Of poneer dat u betreurt dat u uw werk belangrijker vindt dan uw vrouw en kinderen. Die doet het ook goed.

Ook volgende toppertjes zullen de revue passeren:

'Bent u stressbestendig?' Nou, gewoon ja zeggen. Negeer daarbij uw okselvijvers en natte bilnaad.
'Wat is uw gewenste loon?' Deze instinker pareert u - zoals drie miljard Google Results ondertussen bewijzen - best met de tegenvraag wat de gehanteerde barema's zijn op betreffend bedrijf. Vermijd op die manier het risico dat de baas u kan verdenken van over- dan wel onderschatting en laat hem of haar maar een bod doen waar u rustig over kan nadenken.
'Waarom zouden we u kiezen in plaats van een andere kandidaat?' U heeft uiteraard geen flauw idee, want u zou bij God niet weten wie de andere kandidaten zijn. Anders was u in staat te wijzen op het feit dat kandidaat X syfilis heeft en kandidaat Y nog occasioneel in zijn bed plast, maar helaas - het gaat duidelijk over u, dus u zal uw sterke (ingestudeerde) kwaliteiten nógmaals in de verf moeten zetten. Liefst op een bescheiden manier, wat na de zesde keer toch wel moeilijk wordt.
'Waar zie je jezelf in vijf jaar?' Neem uw ondervrager niet kwalijk dat hij niet beseft dat u nog niets weet van het huidige bedrijfsorganogram, laat staan dat u nu exact kan voorspellen welke positie u binnen vijf jaar zou willen bekleden. Mompel iets met 'doorgroeimogelijkheden' en 'ambitie om het bedrijf nóg prominenter op de kaart te zetten' en u paait zichzelf ongetwijfeld de goede richting uit.

Dat kan anders, beste werkgever. Verzin eens wat nieuws. Daag uw sollicitanten uit, doorgrond hen met behulp van iets minder conventionele vragen.
Leg hen bijvoorbeeld een absurd raadsel voor waar geen antwoord voor bestaat en kijk hoe uw kandidaat omgaat met falen. Pols niet met woorden hoe uw nieuwe programmeur omgaat met ongewone situaties, maar laat hem of haar een omelet bereiden. Vraag niet aan uw sollicitant of die stressbestendig is, maar overhandig hem voor mijn part een rol vershoudfolie en verzoek er een mooi recht stuk af te scheuren, zonder een zenuwinzinking te krijgen.

Besef dat Google iedereen goed voorbereidt op uw oubollige cliché-vragen. Doe er iets aan, wil u de juiste kandidaat in dienst nemen. Want kiezen tussen twaalf kandidaten en evenveel ingestudeerde versies van hetzelfde gedichtje, lijkt me het equivalent van iets bestellen van een menukaart in het Chinees.

Eten, juist. Als u me nu wil excuseren, ik ga koken.

Volgende: Oliehoorndol 09-'15 Oliehoorndol
Volgende: Nee, ik heb geen hongOMNOMNOM 08-'14 Nee, ik heb geen hongOMNOMNOM

Reacties


Door Tweakers user NinjaTuna, donderdag 4 september 2014 20:39

Hah, zelfs al heb ik op mijn negentiende pas twee semi-echte sollicitatiegesprekken gehad, ik kan me hier helemaal in vinden. En erg fijn geschreven natuurlijk! Top Coltrui!

Door Tweakers user brick5492, donderdag 4 september 2014 20:39

Coltrui _/-\o_ _/-\o_

Weer GEWELDIG geschreven. Je zou een boek met allerlei van dit soort nutteloze doch interessante verhalen moeten maken :) .
Dit leesvoer heeft de grijze brij in mijn hoofd weer doen schuddenbuiken, zoals altijd! Ga zo door! _/-\o_

Door Tweakers user TenTimes, donderdag 4 september 2014 20:55

Amen!
Zo herkenbaar bij mezelf van 2 kanten :)

Door Tweakers user Little Bear, donderdag 4 september 2014 21:38

Ik zag op de frontpage "- door Coltrui" geschreven staan. Ik ben eerst rustig een zak chips gaan zoeken en een blikje cola opengetrokken alvorens te beginnen lezen.

Prachtig weer Coltrui!

Door Tweakers user Coltrui, donderdag 4 september 2014 21:46

brick5492 schreef op donderdag 04 september 2014 @ 20:39:
[]
Je zou een boek met allerlei van dit soort nutteloze doch interessante verhalen moeten maken :) .
[]
Boeken maken is niks, ze uitgegeven krijgen is naar het schijnt een monnikenwerk ;)
Metalslave666 schreef op donderdag 04 september 2014 @ 20:55:
Amen!
Zo herkenbaar bij mezelf van 2 kanten :)
Van twee kanten? Doe er iets aan! :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 september 2014 21:48]


Door Tweakers user brick5492, donderdag 4 september 2014 21:51

Coltrui schreef op donderdag 04 september 2014 @ 21:46:
[...]


Boeken maken is niks, ze uitgegeven krijgen is naar het schijnt een monnikenwerk
Kan ook altijd nog als ebook ofzo he ;)
Anyway, zolang je maar met deze blogs doorgaat vind ik het goed :)

Door Tweakers user Coltrui, donderdag 4 september 2014 21:57

brick5492 schreef op donderdag 04 september 2014 @ 21:51:
[...]


Kan ook altijd nog als ebook ofzo he ;)
Anyway, zolang je maar met deze blogs doorgaat vind ik het goed :)
Helemaal geen verstand van e-books. Ik blijf hier wel wat neerplempen ;)

Door Tweakers user masauri, donderdag 4 september 2014 22:02

Met selecties uit je twitterfeed kan je al een halve bibliotheek vullen :p

Door Tweakers user link0007, donderdag 4 september 2014 22:05

Dat kan anders, beste werkgever. Verzin eens wat nieuws. Daag uw sollicitanten uit, doorgrond hen met behulp van iets minder conventionele vragen.
Leg hen bijvoorbeeld een absurd raadsel voor waar geen antwoord voor bestaat en kijk hoe uw kandidaat omgaat met falen. Pols niet met woorden hoe uw nieuwe programmeur omgaat met ongewone situaties, maar laat hem of haar een omelet bereiden. Vraag niet aan uw sollicitant of die stressbestendig is, maar overhandig hem voor mijn part een rol vershoudfolie en verzoek er een mooi recht stuk af te scheuren, zonder een zenuwinzinking te krijgen.

Besef dat Google iedereen goed voorbereidt op uw oubollige cliché-vragen
Eigenlijk vrij ironisch allemaal, gezien juist bedrijven als Google een flinke poos zulke creatieve solicitatiegesprekken hebben gehad: http://www.ere.net/2013/0...a-complete-waste-of-time/

Echter, naar het schijnt zijn zulke toetsen niet zo briljant als je denkt. Zulke toetsen hebben geen enkele voorspellende waarde. Ze zijn niet veel beter dan normale solicitatiegesprekken dus. Wel leuker, denk ik.

Door Tweakers user Coltrui, donderdag 4 september 2014 22:09

Google is net een lichtend voorbeeld. En als ik 'naar het schijnt'-argumenten moet laten opwegen tegen hoe het nu 'zeer zeker' gaat, weet ik het wel. Ik zou als werkgever de huidige sollicitatiemethodes pure tijdsverspilling vinden. Maar dat was eigenlijk mijn hele punt :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 september 2014 22:10]


Door Tweakers user O88088, donderdag 4 september 2014 22:22

[muggenziften]Er staat een foutje in! "O, en in het geval u meerdere werknemers heeft versleten," moet natuurlijk werkgevers zijn :)[/muggenziften]


Door Tweakers user SilentStorm, donderdag 4 september 2014 22:30

Smakelijk!

Ik vond dit altijd een aardige kijk op interviewen, met het nadeel dat het zich niet heel lekker vertaald in de praktijk.
(De schrijver heeft iets meer keuze in zijn kandidaten dan de meeste anderen en ik vermoed dat je zelfs met 'bovengemiddelde' kennis/CV niet eens de eerste screening stap voorbij komt..)

Een sollicitatie voor een programmeur-achtige baan zonder 'hoe zou je dit oplossen'-vragen, komt op mij ook over als 'zonde van de moeite'. Ze zoeken toch iemand met probleemoplossend vermogen?

.. in praktijk valt het vaak erg tegen met 'werkgevers die weten wat ze willen of nodig hebben' :/.

Misschien kun je ze zelf uitleggen dat ze behoefte hebben aan een welbespraakte medewerker, die goed verhaaltjes kan typen, op de hoogte is van stijlfiguren en meester is van de hyperbool. Dat ze iemand moeten hebben die het sollicitatieproces door en door kent en niet te beroerd is contact te zoeken met externe partijen bij kleine vergrijpen..
.. En dat jij ze aan precies de juiste kandidaat kan helpen..?

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 september 2014 22:33]


Door Tweakers user Coltrui, donderdag 4 september 2014 22:35

Jij bent ook niet op je achterhoofd gevallen, wel? :)

Door Tweakers user SilentStorm, donderdag 4 september 2014 22:49

Niet onlangs :X :P

Succes als dit meer dan een algemeen stukje was en bedankt voor het stukje fijne proza :)

* SilentStorm out :z

Door Tweakers user brn, donderdag 4 september 2014 23:56

Goh, ik zit momenteel al in een derde gesprek met een -niet nader te noemen- werkgever. En tot nu toe valt het qua clichés allemaal nog goed mee. Het scheelt misschien wel dat het in een nogal technisch vakgebied is en dat opleiding en kennis sowieso de hoofdvoorwaarden zijn om te starten. Vriendelijk en/of stressbestendig zijn is een leuke bonus. Bijkomend heb ik ook niet bij hen gesoliciteerd, maar hebben zij mij gevraagd, wat ook al een slok en een borrel scheelt in de waardeverhoudingen.

Los daarvan ... leuk leesvoer ... op de juiste manier gebracht kan je met zulk materiaal wel standup gaan doen ook lijkt me ^^


Door Tweakers user RoadRunner84, vrijdag 5 september 2014 14:49

'Bent u stressbestendig?' Nou, gewoon ja zeggen. Negeer daarbij uw okselvijvers en natte bilnaad.
Lees: mogen wij u systematisch overvragen zonder gezeur te krijgen over een te hoge werkdruk?
'Wat is uw gewenste loon?' Deze instinker pareert u - zoals drie miljard Google Results ondertussen bewijzen - best met de tegenvraag wat de gehanteerde barema's zijn op betreffend bedrijf. Vermijd op die manier het risico dat de baas u kan verdenken van over- dan wel onderschatting en laat hem of haar maar een bod doen waar u rustig over kan nadenken.
Honderdmiljoenmiljard euri
'Waarom zouden we u kiezen in plaats van een andere kandidaat?' U heeft uiteraard geen flauw idee, want u zou bij God niet weten wie de andere kandidaten zijn. Anders was u in staat te wijzen op het feit dat kandidaat X syfilis heeft en kandidaat Y nog occasioneel in zijn bed plast, maar helaas - het gaat duidelijk over u, dus u zal uw sterke (ingestudeerde) kwaliteiten nógmaals in de verf moeten zetten. Liefst op een bescheiden manier, wat na de zesde keer toch wel moeilijk wordt.
Omdat u mij graag mag... of omdat de frequentieanalyse van de eerste letter van de achternamen van de afdelingwat meer gespreid raakt...
'Waar zie je jezelf in vijf jaar?' Neem uw ondervrager niet kwalijk dat hij niet beseft dat u nog niets weet van het huidige bedrijfsorganogram, laat staan dat u nu exact kan voorspellen welke positie u binnen vijf jaar zou willen bekleden. Mompel iets met 'doorgroeimogelijkheden' en 'ambitie om het bedrijf nóg prominenter op de kaart te zetten' en u paait zichzelf ongetwijfeld de goede richting uit.
Op de Bahama's voor een riante villa en een mooie single malt van 12 jaar. Of was dat niet goed?

Door Geert De Busschere, zaterdag 6 september 2014 12:11

Waar ziet u uzelf in 5 jaar?

In bed met uw vrouw. :)

Door arhhvhltsl, woensdag 10 december 2014 12:57

xzdacdpmusvj, <a href="http://www.ltlbpyqbyg.com/">davptmexmo</a>

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)

Voer de code van onderstaand anti-spam plaatje in: