Observeermeneer

Door Coltrui op dinsdag 25 februari 2014 22:00 - Reacties (24)
Categorie: Frustraties, Views: 8.342

Ik hou niet zo van autorijden. Noem mij gerust een mietje, maar leg een stuur in mijn handen en mijn zweetklieren gaan plots harder werken dan een Noord-Koreaanse strafkamparbeider na een negatief evaluatiegesprek. Mijn hart gaat dubstep componeren, mijn handen spreken gebarentaal in Algemeen Beschaafd Parkinson en mijn zelfbeheersing gaat dan verstoppertje spelen.
Voor de niet zo goede verstaander: ondergetekende is een panische chauffeur. Ziet u, wat mij betreft, schuilt achter elke beweging van een automobilist, fietser of aan het verkeer deelnemende fruitvlieg een potentiŽle kernramp.
Vandaar dat ik veel vaker op de passagiersstoel te vinden ben dan aan het stuurwiel - erg handig, zo kan ik sneller bij de reserveonderbroek in het handschoenenkastje. Want wanneer de wagen na een bruusk manoeuvre van mijn chauffeur een remspoor achterlaat, blijk ik erg solidair.

De passagiersstoel dus. Dat is de troon van waarop ik heers. Als 'Observeermeneer', denk ik dan bij mezelf. Niemand die zichzelf een beetje serieus neemt, zegt zoiets luidop. En je ziet wat, als Observeermeneer.

Het begint 's ochtends bij het invoegen op de asfaltstrook die tegenwoordig onterecht de term 'snelweg' toebedicht krijgt. File. Niet getreurd, de Observeermeneer in u krijgt zo de gelegenheid om het gedrag van uw collega-slakken te observeren.
Terwijl u op zoek gaat naar een gaatje om in te voegen in de tergend langzame sliert, houdt iedereen op het baanvak links van u zich vreemd genoeg synchroon ledig met dezelfde bezigheid: het stuur krampachtig vastgrijpen en in opperste concentratie strak voor zich uitkijken. Hoewel ik het niet proefondervindelijk kan bevestigen, durf ik er geld op te verwedden dat u probleemloos uw uiteengesperde kontkaken tegen het portierraampje kan schurken zonder dat iemand Carglass belt. U bestaat gewoon niet. U mag er niet tussen.
Wanneer u uiteindelijk dan toch een plekje in de file heeft kunnen bemachtigen - in veel gevallen dankzij het type weggebruiker dat altijd verguisd wordt, zijnde de vrachtwagenchauffeur - kan de Observeermeneer in u op zijn gemakje genieten van wat er zich zoal voor, achter en naast u afspeelt.
Links van u zit een medeweggebruiker vol ijver in zijn neus te peuteren, ongetwijfeld op zoek naar ontbijt. U ervoer gelegenheden waarbij de oogst vlotjes de mond inging, maar dit keer merkt meneer net vůůr het neuskeutelconsumeren de gefronste wenkbrauwen van de Observeermeneer. Het resulteert in zijn plotse drang om iets te gaan zoeken onder het dashboard.
De bestuurder rechts van u, lijkt zijn smartphone aan te wenden om een intieme kennismaking af te dwingen tussen zijn linker- en uw rechterbuitenspiegel.
De persoon voor u verstrekt u gaarne, gratis en voor niets, de informatie dat Kenji en Shauna aan boord zijn. Nadere inspectie leert dat dat een flagrante leugen is. En u maar extra voorzichtig zijn. Voor Kenji en Shauna.
Achter u staat een dame die de al zo trage voortgang een extra dimensie geeft, door een enorm gat te laten tussen haar en uw wagen. Haar achteruitkijkspiegel blijkt het meest doeltreffende middel om oogschaduw aan te brengen. Om die mensen een lesje te leren, een kleintje, want de mens beschikt over twee ogen, pleit de Observeermeneer dan ook voor extra hoge verkeersdrempels op autosnelwegen.

Eenmaal aangekomen in de stadskern, valt u het blije weerzien met de zwakzinnige weggebruiker te beurt. Zebrapaden blijken suggesties, rode voetgangerslichten zijn maar om te lachen. Mijn hart is steevast de tel kwijt, wanneer ik zo'n kleintje op een veel te grote fiets over het fietspad zie zwalken, een decimeter naast de dodelijke drukte. Als het goed is, fietst er dan een ouder achter.
Wat gaat er in diens brein om, vraagt de Observeermeneer zich dan af. 'Onze Joerie is nťt iets te groot voor de vondelingenschuif, misschien is dit een oplossing.' Zou het zoiets zijn? Of: 'Hij heeft een geel fluohesje en een vlagje op zijn bagagedrager. Wat kan hem nou gebeuren?'

Maar weet u waar de Observeermeneer zich allicht het meest aan ergert? Aan die mannen, nou ja - laat ons eerlijk zijn, sukkels eigenlijk - die overal commentaar op hebben en alles beter weten. Maar toch hun vrouw doen chaufferen.

Volgende: Dat is buren voor. 07-'14 Dat is buren voor.
Volgende: Electronicaretailklantendienstmedewerkers 02-'14 Electronicaretailklantendienstmedewerkers

Reacties


Door Tweakers user mat.hi.as, dinsdag 25 februari 2014 22:08

Heerlijk! Maar wat of wie zijn Kenji en Shauna? :P

Door Tweakers user masauri, dinsdag 25 februari 2014 22:12

mat.hi.as schreef op dinsdag 25 februari 2014 @ 22:08:
Heerlijk! Maar wat of wie zijn Kenji en Shauna? :P
kindernamen , ge kent ze wel, zoals : jip en janneke aan boord van deze auto toestanden.

Door Tweakers user TommieW, dinsdag 25 februari 2014 22:33

Net zoals iedere blog en iedere post van Coltrui: geniaal! :D

Door Tweakers user mat.hi.as, dinsdag 25 februari 2014 22:47

masauri schreef op dinsdag 25 februari 2014 @ 22:12:
[...]

kindernamen , ge kent ze wel, zoals : jip en janneke aan boord van deze auto toestanden.
Ahh, dat verklaart een hoop. Maar ik heb nog nooit van die twee namen gehoord, maar ik ben dan ook maar half belg.

Door Tweakers user mvdam, dinsdag 25 februari 2014 22:54

Coltrui _/-\o_ Zoals altijd weer lekker geschreven :)

Door Tweakers user Joindry, dinsdag 25 februari 2014 23:09

Kenji en Shania zijn in Vlaanderen de laatste, irc, 10 jaar synoniem voor de meest belachelijke kindernamen die je je kind kan geven. Met dank aan de realityreeks "de Pfaffs" Het zijn de kinderen van het Vlaamse showbisskoppel, Kelly Pfaff en Sam Gooris.
https://www.google.be/sea...CC4QsAQ&biw=1920&bih=1109
De namen passen perfect in het rijtje bij mensen die geen cava drinken, maar wel bubbels, geen kinderen hebben maar kids, Het is dus niet exact hetzelfde als Jip en Janneke. Er zit een duidelijke connotatie in naar iets wat ik niet mooi kan omschrijven. Ik noem het dan maar "middenstandsmarginaliteit".

Ik denk toch dat CT daar naar verwijst, kan natuurlijk ook zijn dat die kinderen echt net Kenji en Shauna heten. Mocht dat zo zijn, excuseer ik mij alvast voor het gedrag van sommige van mijn landgenoten :(

[Reactie gewijzigd op dinsdag 25 februari 2014 23:12]


Door Tweakers user lennart111, dinsdag 25 februari 2014 23:31

made my day!

maar even voor de duidelijkheid, heb je wel of geen rijbewijs?
maar voor de rest zijn dit wel heerlijke observaties van de observeermeneer.

Door Tweakers user Coltrui, woensdag 26 februari 2014 08:15

Ik heb een rijbewijs, ja. Al twintig jaar :P

Door Tweakers user Pathogen, woensdag 26 februari 2014 09:27

Heerlijk geschreven _/-\o_

Door Tweakers user SuperflipNL, woensdag 26 februari 2014 11:08

Geniaal, bedankt voor een goed begin van de dag meneerobserveermeneer! :9

Door Tweakers user Mihasi, woensdag 26 februari 2014 14:20

Hoewel ik bijna elke dag Tweakers en soms een Tweakblog lees, kan ik me niet herinneren wanneer ik voor de laatste keer ergens daadwerkelijk op heb gereageerd. Vandaag ben ik dan toch maar in gevecht gegaan met mijn grijze massa voor mijn login en wachtwoord. Lang geleden dat ik nog zo heb genoten van een blogpost. Goed geschreven!

Door Tweakers user dutchmartin, woensdag 26 februari 2014 14:44

Mooie blogpost, heeft mijn dag weer iets beter gemaakt.

Door Tweakers user i-chat, woensdag 26 februari 2014 14:46

omg - leuk geschreen weer ik lag weer ouderwetsch dubbel,

Door Tweakers user LOTG, woensdag 26 februari 2014 15:23

Haar achteruitkijkspiegel blijkt het meest doeltreffende middel om oogschaduw aan te brengen. Om die mensen een lesje te leren, een kleintje, want de mens beschikt over twee ogen, pleit de Observeermeneer dan ook voor extra hoge verkeersdrempels op autosnelwegen.
Nu is het probleem dat die ene keer dat het wel door rijd, die drempels bij 120/130 niet zo makkelijk meer te ontwijken zijn in het donker.

Maar, ik haat deze mensen. Al een paar keer er een verschrikt zien kijken in mijn achteruit kijk spiegel omdat ze hard op weg waren mij aan te rijden en ik op de claxon ging duwen. Een ander zwakzinnig figuur van de mannelijke overtuiging heeft dat ook een keer bijna geflikt maar deze zat de krant te lezen.

Neem de trein, daar kunnen deze activiteiten prima, of zoek iemand die zoals bij Coltrui achter het stuur wilt kruipen.

Door Tweakers user stijnos1991, donderdag 27 februari 2014 01:41

Het verkeer in NL.. Ja je kan je er aan ergeren, maar als je een tijdje in het buitenland verblijft ga je weer verlangen naar het NLse verkeer...

Door Tweakers user MrMonkE, donderdag 27 februari 2014 05:26

Een echte man laat zijn vrouw niet chauffeuren.
Sterker nog: Een echte man laat zijn vrouw niet eens voorin zitten. O-)

Door Tweakers user m-vw, donderdag 27 februari 2014 06:55

stijnos1991 schreef op donderdag 27 februari 2014 @ 01:41:
Het verkeer in NL.. Ja je kan je er aan ergeren, maar als je een tijdje in het buitenland verblijft ga je weer verlangen naar het NLse verkeer...
Dhr. Coltrui woont in Vlaanderen, ik kan zijn angst dus wel begrijpen. :P

Ik heb een jaar lang iedere dag over de ring van Antwerpen gereden en ik moet zeggen dat het best wel mee viel.

Het grootste probleem tegenwoordig vind ik dat mensen niet in hun spiegels kijken. Met als gevolg dat ze met volle snelheid op een vrachtwagen af rijden om vervolgens vol in de ankers moeten omdat ze niet meer naar de linker baan kunnen.

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 27 februari 2014 09:41

de gemiddelde Nederlander heeft ook een SA (Situational Awareness) van lik-mijn-vestje vanaf het moment dat dat portiertje dicht gaat en de explosies in de motor op gang komen...
Dan gaan ze naar het buitenland en zeggen dat ze daar als gekken rondrijden, een tweebaansweg automagisch als driebaansweg gebruikt wordt en men rakelings naast elkaar rijdt... Gekken zijn het... en toch nauwelijks tot geen meer ongelukken dan hier....
Simpelweg betere SA, of betere rijkunst, in ieder geval behoort de gemiddelde Nederlander net tot de betere chauffeurs, daarvoor hoeven we alleen al naar de verschillende motorsporten te kijken ;)
Weer een fijn stukje leesplezier ColTrui !

Door Tweakers user Kain_niaK, vrijdag 28 februari 2014 08:24

Meneer Coltrui is mijn grote voorbeeld. Later als ik groot en sterk ben, en mijn internetverbinding volwassen is, wil ik net zo schrijven en twitteren als meneer Coltrui. Ik ben een keer langs geweest, bij meneer Coltrui, om een handtekening te vragen en ik ging naar huis met alle 12 boeken van meneer Coltrui. En glunderen dat ik deed. Glunderen. ;)

Door Tweakers user McGryphon, zaterdag 8 maart 2014 11:26

TIGER79 schreef op donderdag 27 februari 2014 @ 09:41:
de gemiddelde Nederlander heeft ook een SA (Situational Awareness) van lik-mijn-vestje vanaf het moment dat dat portiertje dicht gaat en de explosies in de motor op gang komen...
Dan gaan ze naar het buitenland en zeggen dat ze daar als gekken rondrijden, een tweebaansweg automagisch als driebaansweg gebruikt wordt en men rakelings naast elkaar rijdt... Gekken zijn het... en toch nauwelijks tot geen meer ongelukken dan hier....
Simpelweg betere SA, of betere rijkunst, in ieder geval behoort de gemiddelde Nederlander net tot de betere chauffeurs, daarvoor hoeven we alleen al naar de verschillende motorsporten te kijken ;)
Weer een fijn stukje leesplezier ColTrui !
Nou, Nederlandse chauffeurs zijn doorgaans wel minder lomp dan dat er in het buitenland gereden wordt. De SA is waardeloos, maar dat is niet aan Nederlanders voorbehouden; het verschil is volgens mij dat in het buitenland mensen tijdens lompe manoeuvres wat meer opletten omdat ze weten dat het krap is, waar Nederlanders ook dan nog strak voor zich uit blijven kijken.

Anyway, leuk stukje weer Coltrui d:)b

Door Tweakers user wibra, zaterdag 16 augustus 2014 23:19

m-vw schreef op donderdag 27 februari 2014 @ 06:55:
[...]

Het grootste probleem tegenwoordig vind ik dat mensen niet in hun spiegels kijken. Met als gevolg dat ze met volle snelheid op een vrachtwagen af rijden om vervolgens vol in de ankers moeten omdat ze niet meer naar de linker baan kunnen.
Dat ligt niet altijd aan het niet in de spiegel kijken. Het kan ook liggen aan het naief geloof in de goedheid van de mensheid. Als ik namelijk op het middenvak rij en iemand op een vrachtwagen zie inrijden, zal ik galant het linkerrijvak kiezen zodat die persoon -niet- moet remmen. Of ik geef net ietsje meer of minder gas zodat de persoon op het rechterrijvak niet (zoveel) moet remmen. Dat is veel beter dan dat iedereen maar op het middenrijvak blijft rijden omdat ze anders niet vanachter die vrachtwagen geraken.

Door Tweakers user RadioKies, donderdag 21 augustus 2014 12:16

In BelgiŽ krijgt men toch ook het rijbewijs vanzelf, wanneer u op een leeftijd bent gekomen dat u juist eigenlijk geen auto meer zou mogen besturen? Of is dat niet meer zo?

Door Tweakers user Coltrui, donderdag 21 augustus 2014 12:36

Nee hoor, niet meer sinds 01/01/1989 :)

Door Tweakers user Lucasino, donderdag 21 augustus 2014 23:15

Als 16 jarige jonge heer, verblijden uw posts mij toch weer. Kudo's!

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)

Voer de code van onderstaand anti-spam plaatje in: