U vraagt, ik antwoord. Lijkt me que concept niet zo complex, toch?

Waarom een haan?

Door Coltrui op donderdag 12 februari 2009 15:32 - Reacties (26)
Categorieën: Lezersvragen, Recycled, Views: 5.481

Hoi Coltrui,

Ik zit met een vraag en omdat jij me een intelligente gozer lijkt, kan ik misschien bij jou terecht.
Op veel kerktorens staat er een haan. Kan jij misschien op je weblog uitleggen waarom dat zo is?

Ik ben benieuwd!

Hartelijke groet,
Mark
Aha een mailtje van een lezertje met een interessant vraagje. Leuk, hou ik van. Dus, speciaal voor Mark:

Beste Mark, gozer,

Allereerst een pluim voor uw inschattingsvermogen. Ik ben inderdaad uiterst intelligent, maar prefereer dat uit bescheidenheid een beetje stil te houden, anders moet ik binnen de kortste keren een of andere Nobelprijs in ontvangst nemen, en verdomd dat ik daar tijd voor kan vrijmaken.
Wat nu uw vraag over hanen op kerktorens betreft, wel daar kan ik uiteraard mijn licht over laten schijnen. Het toeval wil immers dat mijn eigen betovergrootvader zaliger de aanstichter is geweest van deze traditie! Echt waar!
Heden ten dage prijkt er inderdaad op bijna elke kerktoren een haan om de windrichting aan te geven, maar dat weet iedereen. Interessanter is echter hoe deze traditie tot stand is gekomen.

Weet u, in de tijden voor mijn betovergrootvader, was er helemaal nog geen sprake van een haan op een kerktoren. Nee, toen moest elk parochiekerkje het nog stellen met een levende waterbuffel. Wanneer de dorpeling moest plassen en dus wilde weten uit welke richting de wind waaide teneinde de eigen broek niet te bevochtigen, keek hij naar de waterbuffel en wachtte hij tot die zich ontlastte om te kunnen concluderen vanwaar de wind kwam.

Het spreekt vanzelf dat zo’n waterbuffel niet lang dienst kon doen, zo bovenop zo’n toren gespiest. Na twee dagen hing dat beest al een paar meter lager. Dood te wezen.
Het feit dat men elke drie dagen een verse waterbuffel op de toren moest hijsen, was nefast voor de waterbuffelpopulatie. Allicht heeft u er nooit bij stil gestaan, maar de kans dat u in onze contreien vandaag de dag een waterbuffel tegen het lijf te loopt, is vrijwel nihil. Nu weet u ook meteen waarom.

Enfin, op een gegeven moment waren de waterbuffels dus op en werd men genoopt om iets anders te verzinnen om de windrichting te bepalen. Logischerwijs, het spreekt vanzelf, stapte men over op de kabeljauw.
Dat ging goed de eerste dagen, tot dat beest keihard eieren begon te sproeien. En niet zo’n klein beetje he, neenee, mil-jar-den eieren. Bak-ken vol! Het hele dorpsplein leek wel één grote omelet. Dat schoot dus ook niet zo op.
Toen werd er een volksvergadering gehouden, om het eierprobleem te bespreken. Mijn betovergrootvader was daar ook aanwezig. Echt waar.
‘Zo kan het niet verder! Die kabeljauw eiert de hele zooi onder!’ klaagde de bezorgde burgervader.
‘Ja, we willen af van die eieren! We willen een beest dat geen eieren legt! Een banaan of zo!’
Het was toen dat mijn betovergrootvader plots ging staan, zijn hand opstak en iedereen automatisch tot stilte dwong. Hij werd erg gerespecteerd, moet u weten. Dat zit bij ons in de familie.
‘Wel medeburgers, laat ons eens een haan proberen. Als er één beest is dat geen eieren legt, dan is het wel een haan. Tevens weten we allemaal dat een haan enorm stinkende winden laat, zodat hij steeds met zijn neus in de wind gaat zitten om zijn eigen stank te vermijden. Op die manier weten we welke kant we op moeten plassen.’

Iedereen vond dat uiteraard meteen een strak plan en zo geschiedde: sedertdien kon men op elke kerk een levende haan bewonderen.
In de loop der tijden is de authenticiteit van deze traditie vervaagd en heeft men de levende haan vervangen door een metalen exemplaar want - zeg nu eerlijk - wie interesseert het nu in Gods naam nog ene moer om te weten vanwaar de wind komt in een tijdperk waar wildplasserij beboet wordt?

Zo, beste Mark, lekkere gozer van me… Ik dank u voor uw interessante vraag en hoop dat ik u bij deze een beetje geschiedenis heb kunnen bijbrengen.

Vriendelijke groet,

Coltrui


Zo. Heeft ook u een prangende vraag die u uit uw slaap houdt? Niet twijfelen hoor, laat maar komen.